İş Fikirleri

Elektrik Dükkanı Açmak

Para kazanmak için yeni iş fikirlerinden biri olan elektrik dükkanı açmak hakkında bizden istediğiniz bilgileri sizlere detaylı olarak aktarmaya çalışacağız.

Elektrikçi Dükkanı

Elektrik sistemleri ve elektrikli aletler hemen hemen herkesin kullandığı malzemeler arasında yer almaktadır. Kimi zaman elektrikli aletler bozulabilir ve tamir edilmesi gerekebilir. Bu durumlar göz önüne alındığında elektrik malzemelerinin satışının yapıldığı ve teknik servis gibi işlemlerinde gerçekleştirilebildiği bir elektrik dükkanı açmak oldukça karlı ve mantıklı bir girişim olabilir. Dükkan açmadan önce gerekli belgelerin tamamlanması ve gerekli olan prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir.

Elektrik Dükkanı Nasıl Açılır?

Bir elektrik dükkanı açmak için belirli aşamalardan geçmek gerekir. İlk önce dükkan açacak kişilerin eğitim alması önemlidir. Bu anlamda mesleki ve çıraklık eğitimlerinden yararlanılabilir. Bunun dışında şu adımların takip edilmesi gerekir:

  1. İlgili yerlere başvuru yapılarak gerekli eğitimlere katılım sağlanmalıdır.
  2. İş planı hazırlanmalıdır. İş planının hazırlanması için çeşitli internet sayfalarından yardım alınabilir. Eğer banka ve yatırımcılardan destek almak isteniyorsa iş planı mutlaka hazırlanmalıdır.
  3. İşletme yapısına karar verilmelidir. İşletme için şahıs, limitet ya da anonim şirketlerden hangisi seçilecekse ona göre planlamalar yapılmalıdır.
  4. Bağlı bulunulan belediyeden form alınmalıdır ve form doldurularak müracaat işlemi yapılmalıdır. Vergi işlemleri, ruhsat ve izinler halledilmelidir.
  5. Sermaye, dükkan açmak için yeterli değilse bu anlamda bankalardan ya da yatırımcılardan destek almak için başvurular yapılmalıdır.
  6. Dükkanda kullanılacak olan ekipmanların seçimi ve temini yapılmalıdır.
  7. Sorumluluk sigortası yapılmalıdır.

Elektrik Dükkanı Dekorasyonu

Dekorasyon kısmında dikkat edilmesi gereken ilk şey dükkanın fazla ilgi çekici olmamasıdır. Elektrik dükkanı dekorasyonu hakkında da çeşitli araştırmalar yapılabilir ve uzmanlardan bu anlamda yardım alınabilir. İlk önce dükkanın ferah ve iç açıcı olması gerekir. Bir elektrik dükkanı dekorasyonu da baştan aşağı her şey düşünülerek tasarlanmalıdır. Malzemelerin konulacağı rafların düzeninden, dükkanda kullanılacak renklere kadar dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Örneğin, bir dükkanda kullanılan aydınlatmalar çok ilgi çekici olmamalıdır ve ortama dinginlik vermelidir. Dekorasyon tamamen dükkan sahibinin kendisine ait olan bir seçimdir.

Elektrik Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

Elektrik dükkanı açmak için kişilerden çeşitli belgeler istenmektedir. Bu belgelerin eksiksiz olarak tamamlanması ve teslim edilmesi önemlidir. Siz de elektrik dükkanı açmak istiyorum diyorsanız sizden istenilen belgeleri eksiksiz olarak tamamlayın. Aşağıda verilen belgeler bilgilendirme amaçlıdır ve belgeler belediyeden belediye farklılık göstermektedir. Kesin belgeleri öğrenmek için dükkan açmak isteyenler ilgili belediyelere başvuru yapabilir.

  1. Nüfus cüzdanının örneği ve 2 adet fotoğraf
  2. Tapu belgesinin fotokopisi
  3. Yapı kullanma izin kağıdı
  4. Ustalık belgesi ve 2 tane fotoğraf
  5. Dükkan kiralıksa kira mukavelesinin aslı veya noterden tasdikli örneği
  6. Vergi levhasının örneği
  7. Emeklilik cüzdan fotokopisi ya da sigorta ve bağ kur belgesi
  8. Sabıka kaydı
  9. Kimlik bildirimi belgesinin fotokopisi
  10. İtfaiyeden yangın önlemi alınmıştır şeklindeki rapor
  11. Aynı adreste daha önceden iş yeri açılmışsa ruhsatın belediyeye teslim edilmesi.

Elektrik Dükkanı Açmak İçin Gerekenler

Dükkan açmak için gerekli olan belgelerin tamamlanması gerekir. Elektrik dükkanı açmak için gerekli olan belgeler şunlardır:

  • Elektrik tesisatçılığı ile ilgili yetki belgesi,
  • Başlangıç sermayesi,
  • Sorumluluk sigortası,
  • Dükkan için oluşturulmuş iş planı,
  • Öğrenim ve eğitim,
  • Ruhsat ve izinler,
  • Dükkan içerisinde kullanılacak olan ekipman ve araçlar,

Elektrik Dükkanı Açmak Kaç Paraya Mal Olur?

Dükkan açmak için gerekli olan maliyet birçok duruma bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bir elektrik dükkanının açılma maliyeti dükkanın büyüklüğüne, alınan malzemelerin kalitesine, satılacak olan ürünlerin stok durumuna, dükkanın nerede açılacağına bağlı olarak değişir. Elektrik dükkanının maliyeti en az 15 bin TL’dir. Tam teşekküllü bir dükkan için bu maliyetten daha da fazlasını gözden çıkarmak gerekir. Bunun haricinde yeni dükkan açan dükkan sahipleri, ilk 1 aylık giderlerini karşılayacak nakit para bulundurmalıdır. Bu paranın bulundurulması risklere karşı önlem alınmasını sağlar.

Dükkan Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dükkan açarken bazı noktaların bilinmesi ve bu noktalara dikkat edilerek dükkanların açılması gerekir. Öncelikle iş kurma ve iş yönetimi ile ilgili bir kursa katılmak, teorik olarak bilgi edinmek açısından iyi olabilir. Bunun haricinde özellikle elektrik dükkanı açtıktan sonra güvenliğe çok dikkat edilmelidir. Bu kısımda dükkan sahiplerinin tamiratlarla ve ekipmanların doğru çalışıp çalışmadığı ile ilgili kontrolleri bizzat kendilerinin yapması gerekir. Elektrikçilik yapmak diğer işlere göre biraz daha risklidir. Bunun için gerekli önlemler alınmalı ve prosedürler takip edilmelidir. Açılan dükkana mutlaka sertifikalı elektrik işçileri alınmalıdır.

Kar Elde Etmek İçin Yapılması Gerekenler

Öncelikli olarak bir elektrik dükkanında, dükkanın kurtarıcısı çeşitli modellerde ki lambalar olacaktır. Lambaların çocukların ve gençlerin ilgisini çekecek şekilde çeşitli renk ve dizaynda olması önemlidir. Bu nedenden dolayı elektrik dükkanlarında mutlaka lambalar bulunmalıdır. Prizler ve ampullerde pek çok alanda kullanıldığı ve her eve lazım olduğu için bir elektrik dükkanında mutlaka bulunmalıdır.

Bunun dışında her elektrik dükkanında mutlaka temel materyaller bulunmalıdır. Müşterilerin eli boş dönmemesi için ve müşteriyi kaybetmemek için bütün materyallerin dükkanda hazır olarak durması önemlidir. Bunların dışında da en önemli kısım müşterilere güler yüzlü ve samimi davranmaktır. Müşteriler, bir dükkana girdiği zaman o dükkandan elektrik alamazsa, dükkandan kar etmek fikri hayal olabilir. Bu ve bunun gibi noktalara dükkan sahiplerinin dikkat etmesi gerekir.

Dükkana İsim Vermek

Dükkanlara isim verirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Dükkan isimleri insanların ilgisini çekecek ve sonradan marka haline gelebilecek isimler olmalıdır. Elektrik dükkanı isimleri konusunda da işletme sahipleri dükkanlarını yansıtacak, söylendiğinde insanların aklında kalabilecek isimler bulmalıdır. Öncelikle dükkan sahipleri iş yerinin niteliğine göre anahtar kelime bularak dükkan isimlerini belirlemeye başlamalıdır. Örneğin, bazı iş yerlerinde dükkan sahipleri, dükkanlarına soyadlarını veya çocuklarının isimleri koymayı tercih edebilir. Bu durum tamamen kişinin kendisine bağlı olarak değişen bir durumdur. Mesela bir elektrik dükkanın ismi ‘’Çarpmaz Elektrik’’ olabilir. Bu isim hem insanlar tarafından ilgi çekici olarak karşılanacak hem de akılda kalıcılığı itibariyle güzel bir isim olacaktır. Dükkan sahiplerinin kendi hayal güçlerine bağlı olarak farklı isimler ortaya çıkabilir.

Ustalık Belgesi Şart mıdır?

Elektrik dükkanında çalıştırılacak olan kişilerin sertifikalı ya da eğitim almış olması gerekmektedir. Dükkanlarda yetki belgesi olmayan kişilerin çalıştırılması söz konusu olduğunda işletmelere para cezası kesilmektedir.

Ustalık belgesi, profesyonel işletmeler için gereklidir. Ustalık belgesi olmayan kişilerin dosya kaydı alınmaz ve sadece tesisat, arıza gibi işlemleri yapabilirler. Dükkan açmadan önce bu ve bunun gibi noktalara dikkat etmek sonradan oluşabilecek durumlara karşı önlem almak açısından önemlidir.

Sizlerde elektrik dükkanı işletmek istiyorsanız aşağıda bulunan yorum kısmından bizimle iletişime geçebilir, konu ile alakalı uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz. Bu hizmetimiz tamamen ücretsizdir. Ayrıca konu ile alakalı kafanıza takılan tüm soruları yine yorum kısmından bizlere iletebilir, detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı