İş Fikirleri

Emlak Ofisi Açmak

Yeni iş fikirlerinden biri olan emlak ofisi açmak için bizden istediğiniz detayları bilgileri size ayrıntılı bir şekilde aktarmaya çalışacağız.

Emlak Ofisi Ne İş Yapar?

Emlak ofisleri genel anlamda uzmanlık alanlarına göre konut, arsa ve arazi gibi işlemlerin gerçekleştirildiği yerdir. Bu kategorilerde yine kendi içlerinde bölümlere ayrılır. Örneğin, konutlar. Konutlar, müstakil konutlar, semt arası konutlar gibi bölümlerden oluşur. Bu anlamda emlak ofisi açmak istiyorum diyen kişiler hangi alanda uzman olacağına önceden karar vererek bu işe başlamalıdır. Bir kişi hem arsa konusunda hem de bütün konut alanlarında uzman olamaz. Bu yüzden bilgi olarak uzman olunan alanlarda müşterilere hizmet vermek önemlidir. Uzman olunmayan alanlarda müşterileri yanlış yönlendirme gibi bir durum olabilir. Bu anlamda hem hizmetin kaliteli yapılması hem de müşterilerin memnuniyeti için sadece uzman olunan konularda emlak danışmanlığı yapılmalıdır.

Emlak Ofisi Nasıl Açılır?

Emlak ofisi açmak için şu adımları takip edin: Başlangıç maliyetleri konusunda ofis sahiplerinin ilk önce bir sermayeye sahip olması gerekir.

Başlangıç maliyetleri, ofisin kiralanması ya da satın alınması, ofis ekipmanları, ofis için gerekli olan tabelalar, logo tasarımları için gerekli olan tüm maliyetin önceden belirlenmesi gerekir. Planlamanın adım adım ve düzenli bir şekilde yapılması işleyişin düzgün gitmesini sağlayacaktır. Bunların haricinde de ofis sahiplerinin en az 2-3 aylık masraflarını karşılayacak miktarı önceden planlayıp bir kenara koyması önemlidir.

Planlama ve giderlerin hesaplanmasının ardından gerekli olan ruhsat ve izinlerin alınması gerekir. Bunun için BAĞKUR, meslek odası gibi kurumlara kayıt olunmalıdır. Ayrıca bağlı bulunulan belediyeye başvurularak işletme ruhsatı için işlemler başlatılabilir.

İzinlerin alınmasından sonra ofis için gerekli olan yerin ayarlanması lazımdır. Ofis için yer belirlerken yerin görünürlüğü, park alanları ve trafik gibi yerlerin kontrol edilmesi ve dikkate alınması gerekir.

Bu işlemlerden sonra da emlak ofisinin tanıtımı için çeşitli hamlelerin yapılması gerekebilir. Çünkü ofisin işlenişi ve kar elde etmek için tanıtım çok önemlidir. Bunun için bir internet sitesi açmak işe yarayabilir. İnternet sitesi konusunda iyi bir araştırma yapılmalıdır.

Hata ve unutmalar için sigorta yaptırmak sizin avantaj elde etmenizi sağlayacaktır. Çünkü size karşı açılan davalarda hata ve unutmalar sigortası size yardımcı olacaktır. Bunun haricinde firma içinde gerçekleşecek olan eylemler için yasal olarak bir temsil sorumluluğunun alınması gerekir.

Bu adımdan sonra bağımsız yüklenici anlaşmasının hazırlanması konusunda araştırmalar yapmaya başlamanız gerekir. Bu anlaşma sizinle çalışan komisyonculardan neler beklediğinize ve bununla ilgili olan hükümleri içerir. Bu anlaşma ile ofis saatlerinden ofis kullanımına kadar birçok politika belirlenebilir.

Ofiste çalışacak olan komisyoncular alınmalıdır. Yeni komisyoncular ofise yeni bir enerji katmak için size yardımcı olacaktır. Bu kısımda hukuki hatalar yapmamak için dikkatli olunmalıdır.

Müşteri yelpazesinin genişlemesi için müşteri tabanının oluşturulması gerekir. Gazetelerde, internette ve televizyonlarda tanıtımlar yapılarak ofis bilinirliği artırılabilir. Emlak ofisi açmak konusunda bu adımların takip edilmesi gerekir.

Emlak Ofisi Açmak İçin Gerekenler

Ofis için gerekli olan ekipmanlar ve ofis mobilyaları, tabelalar, işletme için ruhsat ve gerekli olan izinler emlak ofisi açmak için gerekenler arasındadır.

Emlak Ofisi Açmak İçin Gerekli Olan Belgeler

Ofis açarken, emlak ofisi açmak için gerekli şartlar gözden geçirilmelidir. Bu şartların ofis açmak isteyen kişiler tarafından tamamlanması gerekir. Aşağıda emlak ofisi için istenilen belgeler bulunmaktadır. Bu bilgiler bilgilendirme amaçlıdır ve belediyeden belediyeye değişkenlik göstermektedir. Kesin belgeler için ofisin açılacağı yerde bulunan belediyeden bilgi alınması gerekmektedir.

  • Nüfus cüzdanının örneği ve ikametgah senedi
  • 2 tane fotoğraf
  • Tapu kaydının fotokopisi
  • Yapının kullanılması için gerekli olan izin kağıdı
  • Ofis açılacak olan yer kiralıksa kira mukavelesi ya da noter onaylı örneği
  • Vergi levhasının fotokopisi
  • İlgili Esnaf odası ya da Ticaret odası kaydının fotokopisi
  • Sigorta veya bağ kur belgesi
  • İtfaiyeden yangın önlemi alınmıştır şeklindeki rapor
  • Emniyete kimlik bildiriminde bulunulduğuna dair belge
  • Sabıka kaydı
  • İmza sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi Fotokopisi

Emlak Ofisi Açmak Ne Kadara Mal Olur?

Emlak ofisi açmak için gerekli olan maliyet birçok duruma göre değişkenlik gösterir. Ofisin nerede açılacağından, ofis malzemelerinin kalitesine kadar birçok durum maliyetin değişmesine neden olur. Örneğin, bir emlak ofisi yerinin kiralanması ya da satın alınması gibi durumlar büyük şehirler ve küçük şehirlere göre farklılık gösterir. Bunlara bağlı olarak da emlak ofisinin açılması için gerekli olan maliyet konusunda kesin bir rakam söylemek doğru olmaz. Ama genel olarak en düşük maliyet 25.000 TL’den başlamaktadır.

Emlak Ofisi Açmak Karlı Mıdır?

Emlak ofisi açmak fikrinin karlı bir işe dönüşmesi kişinin kendisine bağlı bir durumdur. Karlılık durumu işin nasıl ve nerede yapıldığı ile ilgili bir durumdur. Özellikle büyük şehirler için canlı konut piyasaları söz konusudur. Büyük şehirlerde konut piyasası canlı olduğu için yüksek rakamlar kazanmak ve bu işten kar elde etmek de daha kolay olmaktadır. Büyük şehirlerde genel olarak bir emlakçının aylık kazancı 10.000 TL ile 20.000 TL arasında değişmektedir.

Emlak Ofisi Açmak İçin Sertifika Gerekli mi?

Ofis açmak için gerekli olan şartların dışında emlak ofisi açanların da bazı şartları taşıması gerekmektedir. Ofis açacak olan kişinin emlakçı komisyonu kanunu 12.maddede belirtilen şartları taşıması gerekmektedir. Bunun haricinde:

  • 18 yaşını doldurmuş olması
  • Öğrenim durumunun en az lise mezuniyet derecesinde olması
  • Mesleki yeterliliklerinin bulunması ve ya emlak yönetimi ile ilgili bölümlerden en az ön lisans düzeyinde mezun olması gerekmektedir.

Yani emlak ofisinin açılması için bir emlakçı belgesi değil de yukarıda belirtilmiş olan şartların taşınması gerekmektedir.

Komisyon Nedir?

Emlakçılar, gayrimenkul alım satım ve kiralama gibi konularda pazarlama faaliyetlerinde bulunan ve bu konuda aracılık yapan kişilerdir. Ev alım satımında ya da kiralama gibi hizmetlerde emlak danışmanlarına belirli miktarlarda komisyon ödenmektedir.

Emlakçı Komisyonu Yüzde Kaçtır?

Emlakçı komisyonu 2019 yılı itibari ile bir düşüşe girmiştir. Eskiden satış bedeli üzerinden alıcı yüzde 3, satışı yüzde 3 olmak üzere toplamda yüzde 6 komisyon oranı alırken, artık alıcı ve satışı yüzde 2, toplamda yüzde 4 komisyon almaktadır. Yani emlakçı komisyon oranları bu yüzdeler üzerinden hesaplanmaktadır. Bu durumda 250.000 TL’lik bir ev için komisyon miktarı 5 bin lira civarında düşüş göstermiştir.

İpuçları

Emlak ofisi açıldıktan sonra ofisin daha fazla kar elde etmesi ve daha fazla müşteriye ulaşmak adına dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Kar marjının devam etmesi için ofis içerisinde fotokopi makinesi kullanmak, komisyonculardan ücret talep edilmesini sağlayabilir. Bunun haricinde mutlaka sözleşmeler ve ek maddelerin gözden geçirilmesi için avukatınızın olması size avantaj sağlayacaktır. Bu anlamda profesyonel bir yardım almaktan kaçınmayın. Çünkü profesyonel yardım almak ileride oluşabilecek olan problemlerin önlenmesini sağlayacaktır.

Sizde emlak ofisi açmak işini yapmak istiyorum diyorsanız yorum kısmında iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. Bu konuda uzman olan arkadaşlarımız sizlere gereken bilgileri ücretsiz bir şekilde verecektir. Ayrıca sorularınız için de yine yorum kısmına yorum bırakabilirsiniz.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı