İş Fikirleri

Fotoğrafçı Açmak İsteyenler İçin Detaylı Anlatım 2020

Fotoğrafçı Açmak

Pek çok insan ek gelir elde etmek ya da işsizliklerine çare bulmak maksadıyla kendi işini kurmak ister. Bu iş yerlerinin zaman zaman işi kuran kimseler tarafından işletilmediği de görülür. İşte bizler bu yazımızda iş kurmak ve ek gelir elde etmek isteyenler için en cazip fikirlerden bir tanesi olan fotoğraf stüdyosu açmak hakkında pek çok bilgiyi derledik. Fotoğraf stüdyosu açmak isteyenlere yönelik pek çok cazip fikir bu yazıda yer aldığından dolayı bu gibi bir iş kurmak isteyenler için son derece yararlı olacaktır.

Düzenli Gelir Elde Edilemeyeceğini Bilmelisiniz

Herhangi bir yerde fotoğraf stüdyosu açmak isteyenler ilk olarak bu alanda tam olarak düzenli gelir elde etmelerinin pek de mümkün olmadığını bilmelidir. Bu nedenle fotoğraf stüdyosu açanlar eğer düzenli gelir getiren bir işte çalışmış iseler stüdyo açıldıktan sonra bu alışkanlıklarından ödün vermeleri icap edecektir. Ne de olsa fotoğraf stüdyosu açıldıktan sonra elde edilecek olan gelir gerek dönemlere gerekse toplumsal taleplere göre de değişkenlik arz edebilecektir.

Elbette belirli bir zaman sonra stüdyo açıldıktan sonra işler iyiden iyiye düzene girecek ve gelir de artacaktır. Buna ek olarak fotoğrafçı dükkanı ismini duyurduktan sonra müşteri profili de oluşacak, bundan böyle iş son derece cazip meblağlar kazandırmaya başlayacaktır. Ancak bunun için ilk olarak asıl kritik olan ilk evrelerin atlatılması icap edecektir. Bu evre de zaman zaman birkaç yıla kadar uzayabilmektedir.

Stüdyoya Bir İsim Belirlenmesi Zorunlu mudur?

Fotoğraf stüdyosu, Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenmiş olan esnaf alt limitini aşacak miktardan daha fazlasını hedefliyor ise bir ticaret unvanı belirlemek zorundadır. Bu bağlamda güncel meblağ 130.000 TL’dir. Şayet bu meblağdan az kazanç hedefleniyorsa bir işletme adı belirlenmesi yeterli olacaktır.

İşte bu işletme adının hukuka ve ahlaka aykırı olmaması, müşterileri yanıltıcı nitelikte olmaması ve Türk, Türkiye gibi milli içeriklere sahip olmaması gerekmektedir. Fotoğraf stüdyosu isimleri de işte bu gibi kriterlere göre belirlenebilecektir. Fotoğraf stüdyosu açmak isteyenler mutlak suretle bu alandaki yasal mevzuata uymak durumundadır.

Fotoğraf Stüdyosu Dekorları Nasıl Olmalıdır?

İlk olarak fotoğraf stüdyosu dekorasyonu yapılırken işin niteliğini yansıtan bir dekorasyon tercih edilmelidir. Bu bağlamda daha öncesinden çekilmiş birtakım özel fotoğraflar ile stüdyonun duvarları süslenebilir, aynı zamanda stüdyonun duvarları da gri ya da siyah gibi bir koyu renkte boyanmalıdır. Ne de olsa fotoğraf stüdyosu açmak isteyenlerin en çok dikkat etmesi gereken hususlardan bir tanesi de ışık ve ışıktan kaynaklı yansımalardır. Koyu renkte duvarlar tercih edildiği zaman da bu yansımalar kontrol altına alınacaktır.

Fotoğraf stüdyosu dekorasyonu bağlamında en çok dikkat edilmesi gereken husus da budur. Aynı zamanda müşterilerin kısa süreli işlemlerinde rahat bir şekilde beklemesini sağlamak adına duvarlar ile uygun koltuklar da az sayıda bulundurulabilir. Duvarların siyah olması durumunda kırmızı ya da buna benzer açık olmayan bir renkteki koltuklar tercih edilebilir.

Fotoğraf Stüdyosu Açma Maliyeti

Fotoğraf stüdyosu açmak için zaman zaman çok ciddi maliyetler gerekebilir. Buna ek olarak bu maliyetlere ekipmanların en kaliteli olanlar arasından seçilmesi durumunda ödenmesi gereken ücret de eklendiği zaman doğal olarak sıradan bir girişimcinin altından kalkamayacağı bir durum çıkacaktır. İşte bu gibi hallerde evde fotoğraf stüdyosu kurmak daha mantıklı bir fikir olarak görülebilir.

Bu durumda personel giderlerinden de tasarruf edilebilecektir. Ancak elbette evde kurulacak olan fotoğraf stüdyosunun ayrı bir dükkanda bulunan kadar kapsamlı olamayacağı da unutulmamalıdır. Bunun tek istisnası ise bu işi çok uzun süredir yapan ve çok ciddi birikimler elde etmiş olanların kurdukları ve tamamını özel ekipmanları ile donattıkları stüdyolardır. Ancak bu da ancak mini fotoğraf stüdyosu tarzında çalışmalardır.

Fotoğraf Stüdyosu Ekipmanları

Fotoğraf stüdyolarında yer alması gereken ekipmanlar aslında klasiktir. Bunlar arasında ilk olarak tripod yer alır. Bu tripod mümkün mertebe kolay kullanıma sahip ve çok fonksiyona sahip olmalıdır. Buna ek olarak fotoğraf stüdyosu açmak için lens ve filtrelere de ihtiyaç vardır. Ne de olsa bu işin profesyonel olarak yapılması gerekecektir. Buna ek olarak flaşlar ve stüdyo fonları da fotoğraf stüdyosu için gerekli malzemeler arasında yer almaktadır.

Fotoğraf Stüdyosu Açma Maliyeti

Fotoğraf stüdyosu açmak için maliyet dükkanın kira olup olmadığına göre değişir. Şayet dükkan kiralanmış ise maliyet de doğal olarak artacaktır. Ancak girişimci halihazırda kendi sahip olduğu bir yerde bu işi kuruyorsa kira ücreti söz konusu olmayacaktır. Buna ek olarak malzemelerin kiralık mı yoksa satın alınmış mı olması da son derece önemlidir. İlk etapta uzun vadeli kiralamalar ve bu sayede indirimli kiralama ücretleri söz konusu olabilir.

Aynı zamanda bu malzemelerin tek tek değil doğrudan set halinde de çok daha makul fiyatlar ile kiralanmasına olanak tanıyan prodüksiyon şirketleri vardır. Nihayetinde maliyetler hesaplanırken muhakkak dükkanda çalışan ek bir personel olup olmadığı da dikkate alınmalıdır.

Fotoğraf Stüdyosu Açmak İçin Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

Fotoğraf stüdyosu açmak için ustalık belgesi gerekip gerekmediği ilk olarak bu dükkanın hedef kazancına göre değişir. Şayet bu hedef esnaf limitini aşıyorsa bu gibi bir belgeye gerek olmayacaktır. Ancak esnaf limitinin altında kalınmış ise ustalık belgesi de gerekecektir. Ustalık merkezleri, çıraklık eğitim merkezleri tarafından verilmektedir. Bu esasında Osmanlı döneminden bu yana süregelen bir gelenektir. Bu belgenin verilmesi için açılmış olan kurs sona erdikten sonra fotoğraf stüdyosu açmak isteyen girişimci bir sınava tabi tutulacak ve sınavda da başarı elde etmesi durumunda ustalık belgesi elde

Fotoğraf Stüdyosunda Çırak Çalıştırılabilir mi?

Fotoğraf stüdyosu açıldıktan sonra bu stüdyo bünyesinde personel çalıştırılması için öncelikli olarak usta öğretici belgesi alınması gerekmektedir. Şayet bu gibi bir belge yok ise fotoğraf stüdyosunda çırak çalıştırılması da söz konusu olamayacaktır. Ancak bu durum cumhurbaşkanı tarafından belirlenmiş olan esnaf limiti altında kalan ve esnaf sayılan stüdyo işletmecileri için geçerlidir. Elbette fotoğraf stüdyosu tarafından hedeflenen gelir esnaf limitini aşıyor ise bu gibi bir belgeye de gerek olmayacak ancak bu durumda stüdyo bir ticari işletme sayılacak ve birtakım özel hükümlere aynı zamanda nimet ve külfetlere tabi olacaktır.

Fotoğraf Stüdyosu Tasarımı Nasıl Yapılmalıdır?

Fotoğraf stüdyosu açılırken müşteriler gözündeki ilk imaj her zaman için çok önemlidir. İşte bu imaj için de fotoğraf stüdyosu tasarımı hem şık hem de sade yapılmalıdır. Aynı zamanda gereksiz abartı olarak nitelendirilecek tasarımlardan da kaçınmakta yarar vardır. Nihayetinde tasarım işin niteliğine de uygun olmalıdır. Bu bağlamda tasarımda geniş pencereler ve fotoğraf stüdyosunu aşırı derecede ışığa maruz bırakacak dekorasyonlardan uzak durulmalıdır. Nihayetinde stüdyoyu gerektiğinde ışıktan uzak tutabilecek kalın perdelerin kullanılması da yerinde olacaktır.

Fotoğraf Stüdyosunu Herkes Açabilir mi?

Fotoğraf stüdyosu açmak isteyenler ilk olarak bu işi çok iyi yaptıklarından emin olmalıdır. Ne de olsa fotoğraf stüdyosu açmak için sıradan nitelikler yeterli olmayacak ve stüdyoyu açanın hem bu alanda özel uzmanlığı hem de belirli seviyedeki bir deneyimi olmalıdır. Ne de olsa stüdyonun adını duyurmak ve tavsiye edilmesini sağlamak için bu gerekecektir.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı