Lokanta Açmak
Evde hanımları uzun mesai saatli çalışmak zorunda kalmadan ve aile bireylerini ihmal etmeden para kazanabilir. Bu yöntemlerden biri olarak lokanta açmak ve bu yolla para kazanmak için hangi bilgilere ve belgelere ihtiyaç olacağına dair konu hakkında açıklama yapacağız.
Lokanta Açmak İçin Gerekli Belgeler
Bulunduğunuz il ya da ilçede lokanta açmak için gerekli belgeler için bulunduğunuz beldenin Belediyesine şahsen ya da internet üzerinden başvuruda bulunmak öncelikli yapılması gereken işlemdir. Nüfus cüzdanı fotokopisi, 2 adet fotoğraf, için gerekli belgeler olup bunlarla birlikte vergi dairesinden de vergi işlemlerini tamamlamak gerekmektedir.
Olması gerekli diğer evraklar -adrese dayalı ikametgah, sabıka kaydı, yapı kullanım izni, tapu fotokopisi, kiralık olması durumunda kira sözleşmesi, vergi levhası, esnaf veya ticaret odası kaydı fotokopisi, sigorta, bağ-kur belgesi veya emeklilik belgesi, su abonesi kartlı sayaç iş yeri için, yangın önlemi raporu (itfaiyeden), kimlik bildirimi (Emniyet Müdürlüğü’ne), imza sirküsü ve ustalık belgesi lokanta açmak için gerekli belgeler olması gereken ana belgelerdir.
Lokanta Açmak İçin Gerekli Evraklar
Lokanta açmak için belli bir süre hazırlık aşamasında geçmektedir. Bu hazırlık aşamasında bilinmesi gereken zaman kaybını önleyerek faydalı olacaktır. Resmi kurum adresleri, randevu sistemi ile randevu almak, internet üzerinden alınabilecek evraklar gibi bilinmesi gerekenler ise;
- Vergi dairesinin talep ettiği evraklar
- Belediye başkanlıklarının talep ettiği evraklar
- Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınması gereken evraklar
- Ticaret Odası’na lokanta açmak için verilmesi zorunlu evraklar
- Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na verilmesi gereken evraklar olarak sıralanmaktadır.
Açılacak Lokantanın Fiziki Şartları
Fiziki şartlar, lokanta açmak için oldukça önemlidir. Temiz, ışıklı, nezih, gürültüden uzak, ferah ortamlarda insanlar yemek yemeği daha çok tercih eder. Ayrıca fiziki şartlar, kazançla da doğru orantılıdır.
- Temiz ve ışık gören bir yer seçmek
- Havalandırma ve ısıtma sistemli olacak
- Atık ve tahliye sistemi zorunlu olanlar arasındadır.
- Kullanılacak zemin, tezgah ve tavanların küf tutmayacak, paslanmayan malzemelerden üretilmesi, kolay temizlenebilir özellikte olması, duman, koku ve buharı tahliye edecek araç ve malzemenin olması gereklidir.
- Su şebekesine bağlı bulunacak, mutfak; bulaşık yıkama, hazırlama ve pişirme olmak üzere üç ayrı bölümden oluşmalıdır.
- Tuvalet ve el yıkama yerlerinin zeminleri ve duvarları kolay temizlenebilir, yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir malzemelerle kaplı olacaktır. Tuvalet mutfaktan uzak bir noktada yer almalıdır.
Lokanta Açmak İçin Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?
3308 Sayılı MEB Kanununa göre; usta, bir meslekle alakalı bilgi, yetenek ve iş alışkanlıklarının tümünü edinerek bu işlevselliğe sahip ve sürdürebilen kişilere verilen belgeye de Ustalık Belgesi denir. Lokantacılık gibi mesleklerde bu belgeye ihtiyaç vardır. 6764 Sayılı kanuna istinaden Çıraklı Eğitim Merkezi olarak da bilinen Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlük taşra teşkilatlarından alınır.
Daha önceki süreçte lokantacılık alanında kalfalık yapmış olanlar, lokantacılık meslek lisesi mezunları bu belgeyi sınava girerek almaları gereklidir. Bu belgeyi almak için iki yol vardır. Birinci yol aktif olarak eğitim sürecinden geçmek diğer yol ise eğitim almadan direk ilgili sınava girmekle mümkün olmaktadır.
Lokanta Açma Maliyeti
Üç kategoride yer alan ve her birinin kendi içerisinde farklı özellikleri olan kategoriler lokanta açma maliyeti belirleyicisidir. Bu üç sınıftan hangisinin tercih edileceği, lokantanın büyüklüğü ve hangi kesime hitap edeceği gibi nedenlere bağlı olarak lokanta açma maliyeti değişkenlik gösterebilir. En minimum limit 25.000 TL gibi bir maliyet gerektirecektir. Şayet lokanta dışarıdan gelecek siparişleri de değerlendirecek ise maliyet daha da artacaktır. Servislerin hızlı ve zamanında teslimatı için motosiklet türü araçlar lokanta açmak maliyetine eklenecektir.
Lokanta Açmak İçin Gerekli Evraklar
- Adrese dayalı ikametgah,
- Sabıka kaydı,
- Tapu belgesi aslı ya da noter tasdikli fotokopisi
- Yapı kullanım izni, tapu fotokopisi,
- Kiralık ise kira sözleşmesi,
- Vergi levhası,
- Esnaf odası veya ticaret odası kaydı fotokopisi,
- SGK kayıt belgesi,
- İş yeri için, yangın önlemi raporu (itfaiyeden),
- Lokanta kimlik bildirimi (Emniyet Müdürlüğü’ne),
- İmza sirküsü,
- Ustalık belgesi,
Lokanta Açmak İçin Ne Gerekli?
Öncelikle işletme ruhuna sahip bir yönetici, usta ve hizmet personeli gereklidir. Geniş ve iç içe olan salon tarzında iç mekanlar. Görsel etki yaratacak dekor ve aksesuarlar, araç gereçler gereklidir. Olmazsa olmazlardan olan ve lokanta açmak için gereken malzemeler arasında yer alan masa ve sandalye takımları, mutfak araç gereçleri, dondurucular, aspiratör ve fırınlar birinci sınıf kaliteden seçilmelidir.
Her mesleki sektör, kurulum aşamasında hem emek hem de maliyet sarf eder. Sürdürebilirlik ve getiri için harcanacak olan emek ve maliyeti en asgari düzeyde tutmak için lokanta açmak için gereken malzemeler ikinci el olarak temin etmek maliyetten kazanç sağlar.
Lokanta Açmak Karlı mıdır?
Süreklilik arz eden meslekler arasında yer alan lokantacılık her dönem var olmuş ve olacaktır. Hizmet kalitesi, lezzet, iyi aşçı ve servis ekibini olması, doğru fiyatlandırma, müşteri memnuniyeti lokanta açmayı düşünenlerin öncelikle planlaması gereken işleri olmalıdır. Bu değerler doğrultusunda hizmet vermek elbette kar getirecektir. Doğru zaman ve doğru yerde lokanta açmak kar açısından düşünüldüğünde önemli bir ayrıntı olmaktadır.
Lokanta Sınıflandırması ve Hizmetler
Hizmetleri ve niteliklerine göre sınıflandırılan ve esnaf lokantası dışında tanımlanan lokantalar hakkında bilinmesi gerekenler lokanta açmak için bilinmesi gereken bilgiler arasındadır.
- Sınıf Lokantalarda Olmazsa Olmazlar;
Lokanta genişliği, iç mekana girmeden evvel bir holün bulunması, havalandırma ve ısınma sistemi, yemek çeşitlerinin en az 5 çeşit olması, pasta ve tatlılar kısmının da olması gereklidir.
- Sınıf Lokantalarda Olmazsa Olmazlar;
Aydınlatmanın iyi olması, personel ve müşteri için ayrı tuvaletlerin olması, idari kısma ait bir bölüm olması, şayet lokanta ve mutfak bir birinden ayrı ise servis merdiveni ve malzeme deposu bulunması zorunludur.
İkinci sınıf lokantalar genellikle 3 yıldızlı otellerde bulunan lokantaları simgelemektedir.
- Sınıf Lokantalarda Olmazsa Olmazlar
Ustalık belgesine sahip en az bir aşçı, mutfak bölümünde pişme, kızartma, bulaşık, sunum ve servis için hazırlık alanlarının bulunması, zemin ve malzemelerin kolay temizlenen malzemeden dizayn edilmesi, havalandırma zorunluluğu, erkek ve kadın tuvaletlerin ayrı ayrı olması ve ayna, temizlik malzemeleri gibi ihtiyaca cevap verecek nitelikleri taşıması gerekir.
Lokanta Açma Şartları
Her işletmenin kanunlarda belirlenen şartlar doğrultusunda olması insan sağlığı açısından önem arz etmektedir. Bu şartları yerine getirebilecek kişiler istedikleri sektörde çalışma hakkına sahiptir. Esnaf sektöründe yer alan ve insan sağlığını doğrudan ilgilendiren bir sektör olan lokanta açmak için sağlık bakanlığı, belediye, defterdarlık, emniyet gibi kurumlardan ilgili yetkileri almak gerekir. Ayrıca bu lokantalar belli süreler içerisinde denetleneceği için kapanmamak adına her türlü hijyen ve temizlik şartlarına göre hizmet vermelidir.
Hizmet sektöründe yer almak ve bu sektörde lokanta açmak ile var olmak isterseniz ilgili linkten yorumlarda bulunabilirsiniz. Bu konuda ücretsiz ve her türlü bilgi ve görüşü sizlerle paylaşmak üzere yetkili uzmanlarca yoruma bıraktığınız iletişim bilgilerinden size dönüş yapılacaktır.