İş Fikirleri

Market Açmak

Market Açmak

İnsanlar, karlı bir iş olarak gördüklerinden dolayı, market açmak istemektedir, bu konuda bizden istenen bilgilere yanıt vermeye çalışacağız.

Market sahibi olmak, büyük bir iş yerinin sahibi olmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle bunu düşünmek için heyecan vericidir. Market sahibi olan, kişiler yine de çalışmak ve iş akışını düzene koymak adına çaba harcamak zorundadır ama iş tuttuğunda geri dönüşü tatmin edici olacaktır. Market, pek çok ürün satar. Bunların arasında en temel gıda ürünleri de yer alır, temizlik ürünleri de yer alır. Bu ürün çeşitliliği hem çok fazla kar, hem de büyük risk demektir. Market açmak için, plan ve program dahilinde hareket etmek yeterli olmayacaktır, ciddi ölçüde para gereklidir.

A101 ve BİM Bayilik Veriyor mu?

Perakende sektörü içinde yükselişiyle dikkat çeken bazı firmalar vardır. Bunların başında gelen, A 101 market açma isteği olan kişiler için bir hedef durumundadır. Bununla beraber, 8 yılda 4000 şubeye yaklaşan A 101 tüm şubelerini kendi bünyesinde açtı. Şirket, bayilik sistemiyle çalışmamaktadır, bundan dolayı, A101 market açmak istiyorum diyenler olsa da böyle bir imkan yoktur.

Market denince A 101 gibi, akla gelen bir başka marka da ucuz alış verişin adresi olan BİM’dir. Bundan dolayı bu işe yönelme niyeti taşıyanların, BİM market açmak istiyorum dediğine şahit olunmaktadır. Türkiye genelinde çok fazla mağazası bulunan BİM, tüm mağazalarını kendi şirket bünyesinde açmıştır. Bundan dolayı Bim ya da A101 tarzında market açmak imkansızdır.

Bayilikle Market Açmak Avantajlı mı?

Market açabilmek için; büyük bir dükkan, dükkanın iç dizaynı, buzdolapları, tezgahlar, dolaplar, vb. çok büyük masraf gerekmektedir. Bundan sonraki aşamada ise, dükkanın içerisine satılacak ürünlere, peşin para ödenmesi veya borçlanılması gerekmektedir. Bayilikle market açıldığında, girişimcinin maliyet açısından avantajı olacaktır. Buna mukabil, ürün çeşitliliği bakımından ve satılacak ürünler bakımından, belirli sınırlara tabi olması gerekecektir.

Market Açmak İçin Gerekli Belgeler?

Ülkemizin hemen her noktasında market açılabilir. Bununla beraber, market açmak için gerekli belgeler ülkemizin her yerinde aynıdır. Bu belgelerin yanı sıra, yerel belediyelerin farklı talepleri de olabilmektedir.

Bu işe öncelikle marketi açmak istediğiniz dükkanı seçmekle başlayabilirsiniz. Dükkan belirlendikten sonra, işlemlere başlanabilir.

  • Marketi açacak kişinin, nüfus cüzdan fotokopisi
  • Tapu fotokopisi, yapı kullanım izni ve kira kontratı
  • Vergi levhası
  • Bağkur kaydı
  • Esnaf odası kaydı
  • Elektrik ve su aboneliği
  • İtfaiye raporu
  • Sabıka kaydı

Bu belgeler zorunlu belgeler olmakla birlikte, bazı belediyelerde bunlara ek başka belgeler de istenebilir.

Market Açmak İçin Gerekenler?

Belgeleri vermekle iş bitmiyor. Market için bulunan dükkanın market için yeterli şartları taşıması önemlidir.

Markette,

  • Tezgahların ve rafların zeminden, minimum, 15 cm yukarıda olması gereklidir
  • Şarküteri ve balık reyonu için, ayrı ayrı soğutma tertibatı bulunmalı
  • Gıda maddelerinin raflarının ayrı olması gerekli
  • Ekmeklerin kapalı dolaplarda satışa sunulmuş olması gereklidir
  • Manav reyonunda sebze ve meyvelerin yıkanmasına olanak verecek bir tertibat bulunmalı, ayrıca duvarlar su geçirmez malzeme ile kaplanmalı
  • İş yerinde kahve veya leblebi kavurma işlemi yapılacaksa, gerekli donanım kurulmuş olmalı
  • En az 75 m2 kapalı alanı olmalı
  • Lavabo, tuvalet ve jeneratör olmalı

Market Açmak İçin Devlet Desteği

Sermayesi olmadan KOSGEB’e başvuran kişiler destek alamaz. Bununla beraber, kişi market açmak için gerekli harcamayı yaptıktan sonra, KOSGEB’ten destek alabilir. Bu nedenle hiç sermayesi olmayan bir kişinin devletten destek veya hibe alması mümkün olmamaktadır.

Market Açmak İçin Önce Raflar Hazırlanır

Market açılacak dükkan bulunduktan sonra, raf ve tezgahlar kurulmalıdır. Bunlar, gerekli standarda göre olmalıdır. Rafların doğru planlamayla, maksimum boyutta ve ürüne uygun olarak yapılması önem arz etmektedir. Bu şekilde tekrar tekrar tadilat yaşanmamasının önüne geçilmiş olunur.

Raflar, sağlam olmasının yanı sıra su geçirmez olmalıdır. Raflar ve tezgahlar yapılıp yerine konduğunda marketin genel hatları da ortaya çıkmış olmaktadır. Bu işlem bittiğinde, artık toptancılara gidip ürün siparişi verebilirsiniz.

Toptancılardan Ürün Siparişi Vermek

Tezgah ve raflar ile iç tasarım tamamlandıktan sonra sıra mağazaya ürün siparişi vermeye geldi. Bunun için bazı öncelikler vardır. Söz gelimi, meyve sebze için fazla aceleci olmamakta fayda var. Ancak, dondurma ve kola firmalarıyla mağazanın açılışından evvel temas kurup anlaşmak önemlidir. Bedava dondurma dolabının gelmesi birkaç gün sürecektir.

Markete diğer ürünler için toptancılara doğrudan gitmek ya da internet üzerinden sipariş vermek de söz konusu olabilmektedir. Sebze ve meyveyi alıp getirdikten sonra, mağazanın rafları ve tezgahlar artık capcanlı görünmektedir. Bu aşamadan sonra, müşterilerin hangi ürüne daha fazla rağbet gösterdiğinin takip edilmesi ve o ürün bitmeden tedarik edilmesi oldukça önemlidir.

Market Açma Maliyeti?

Marketin maliyeti konusunda pek çok değişken rol oynamaktadır. Söz gelimi dükkanın yeri, sokak arası olmasıyla, cadde üzeri olması arasında dağlar kadar fark olacaktır. Bunun yanı sıra, hangi ekonomik sınıfa hitap edileceği de önemlidir. Satılan ürünlerin maliyetleri yüksekse bu ilk başta kuruluş sermayesinin nispeten yüksek olmasını gerektirecektir. Yine ekonomik sınıf bir markette, raflar ve tezgahlara harcanacak para ile üst sınıf bir marketin raf ve tezgahının maliyeti de farklı olacaktır.

Bunların yanı sıra, tekel ürünleri satmak ciddi bir maliyet kalemi oluşturacaktır. Bilindiği toptancılardan pek çok ürün veresiye alınabilmesine karşın sigara bu yolla alınamıyor. Bir sigara reyonu ise, 20-25 bin TL arasında bir para ile doluyor. Bu tüm denklemi değiştirebilir. Dolayısıyla, market açmak maliyeti için tüm parametreler alt alta yazılarak doğru bir sonuca ulaşılabilir.

Organik Market Açmak

İnsanlar son zamanlarda sağlıkları konusunda daha fazla bilinçlenmeye başladı. Bundan dolayı seçtikleri gıdalara özen gösteren kişilerin sayısında artış meydana geldi. Doğal ürünler ya da organik gıdalar, talep gören ürünlerdir. Bununla beraber, bu ürünler pahalı olması sebebiyle özel bir müşteri kitlesine hitap eden ürünlerdir. Bu nedenden dolayı, organik gıda sektörü iş kurmak isteyenlerin yeni gözdesi olmayı başardı.

Yeni bir iş kurmayı amaçlayan kişiler arasında, organik market açmak istiyorum şeklide düşünenlerin bilmesi gerekli olan bazı hususlar vardır. İlk olarak, organik gıdaların pahalı olması sebebiyle, hedef kitlenin doğru bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Zira, dükkan, sosyo-ekonomik durumları iyi olan semtlerde bulunursa, doğrudan hedef kitlesine ulaşmış olur. Bunun dışında, sağlıklı ürün satışı yapan başka dükkanın ya da dükkanların olduğu bir yerde böyle bir dükkan açmak pek iyi sonuç vermeyecektir.

Market Açmak Karlı mıdır?

Temel ihtiyaçlarımızı karşıladığımız marketler, sürekli insanların girip çıktığı dükkanlardır. Böyle bakıldığında marketin çok para kazandığı düşünülebilir ama unutmamak gerekir ki bazı ürünlerin kar marjı çok düşüktür. Kar marjı nispeten fazla olan ürünlerin ise, satın alma maliyetleri de yüksektir. Ayrıca, dükkan kirası ve eleman maaşları, göz önünde tutularak değerlendirme yapılmalıdır.

Siz de market açmak istiyorum diyorsanız, aşağıdaki yorum kısmına iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. Böylece, konu hakkında uzman olan kişiler, sizleri arayarak, konu hakkında size detaylı bilgi ve yardımı ücretsiz olarak verecektir. Ayrıca konu hakkında sormak istediğiniz tüm sorularınızı aşağıdaki yorum kısmından sorabilirsiniz.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı